Warmtefoto’s of warmtescans worden steeds vaker gebruikt om te zien waar warmte weglekt uit onze huizen.
Alle inwoners en bedrijven van Enspijk die daarvoor open staan kunnen zich aanmelden voor een gratis éénmalig aanbod om hun pand te laten scannen. Deze warmte scan geeft een beeldende eerste indruk van onnodig energie verlies in een pand. Zo word je aan het denken gezet over de energiezuinigheid van je woning. Op een warmte scan kan je zien of op bepaalde plaatsen isolatie ontbreekt, of er naden en kieren zijn en of er koudebruggen zijn. Een warmtescan geeft aan waar warmte uit de woning verloren gaat en waar het zinvol is om extra isolatie aan te brengen. Isolatie maakt je huis aangenamer, maar ook gezonder: gebrekkige isolatie (koudebruggen) kan zorgen voor vochtvorming en schimmel in muren en houtrot in vloeren en daken
Hoe werkt een warmtescan?
Een warmtescan wordt gemaakt met een speciale warmtebeeldcamera, die infrarode warmtestraling kan vastleggen. Daarom staat het ook bekend als infraroodfoto. In de camera zit een zogeheten microbolometer, die opwarmt door infrarode straling. De temperatuurverschillen worden omgezet in elektrische spanning, die weer wordt omgezet in een afbeelding. Op de meest gebruikte apparaten geeft blauw koude en rood warmte aan.
Voor een goed warmtebeeld moet er minstens 10 graden verschil zijn tussen binnen- en buitentemperatuur. En er mag geen verstoring door zonnestralen of neerslag zijn. ‘s Winters vroeg in de ochtend of bij bewolking zijn de omstandigheden daarom het beste.
Tip voor een effectieve warmtescan, zodat warmtelekken goed zichtbaar zijn op de scan:
Verwarm het gehele huis gedurende 24 uur voorafgaand aan de scan op kamertemperatuur;
Sluit aanwezige ventilatieroosters
Open de gordijnen
U hoeft niet thuis te zijn voor de scan, maar we doen de scan het liefst samen met u. De scan wordt van alle gevels gemaakt, dus het kan nodig zijn dat de scanner in uw tuin / op uw erf komt.
Voor deelname aan de gratis warmte scan kunt u zich aanmelden bij info@dwenspijk.nl – de datum voor het scannen wordt nog bekend gemaakt.